Editor, Links: Link to an existing post via the links modal

In the editor, link existing text to an existing post.

#chrome, #desktop, #editor, #links, #macos, #modal

Customize: Change site icon via customize, Macnchrome

With 4.3-beta2-33249.

#16434, #4-3, #beta, #chrome, #customize, #desktop, #macos, #site-icons

Comments: Comment bubble enhancements for accessibility and usability (#32152)

#comments, #desktop, #list-tables, #phone

Proposed Customizer Site Icon Flow

Windows 8.1, IE11, laptop flow. See #16143.

#customize, #desktop, #ie, #site-icons, #web, #windows

Toolbar visual survey, 4.3-alpha-33003, Mac and Chrome

For #32678. Single site install. Logged in as an Administrator.

#32678, #4-3, #beta, #chrome, #desktop, #macos, #needs-captions, #toolbar, #visual-survey

Set and remove site icon, Mac and Chrome

Testing https://wordpress.org/plugins/wporg-site-icon/ for #16434.

#16434, #chrome, #desktop, #macos, #options, #site-icons, #web

Image size in the Image Details modal, Mac and Chrome

I don’t know why I see an image Size selector on some sites but not others.

#chrome, #desktop, #macos, #media, #modal, #web

Multisite Flows (Desktop)

Installation

The install process for multisite is a challenge. The biggest issue here is discoverability – there’s no place where multisite is mentioned. I assume it’s on purpose so less tech-savy users don’t make mistakes. I would suggest at least adding a commented out `define( ‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true );` to the wp-config.php file, with a short explanation and also a link to https://codex.wordpress.org/Create_A_Network

1. The user adds `define( ‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true );` to wp-config.php
2. Go back to wp-admin and find the new “Network Setup” item under “Tools”
3. After chosing the innitial options, we get the “Enable Network” screen. My screenshot presents some errors because I’m running this locally, please ignore that.
4. Add the given pieces of code to `wp-congig.php` and `.htaccess`
5. Log in again to wp-admin
6. After logging back in, there’s no notice at all that we’ve succeeded, aside from the new “My Sites” item on the admin bar.

Adding a new site for existing user as admin

1. Clicling the “My Sites” link on the admin bar takes us to an empty dashboard on the current site, not the network admin. There’s a “Save Changes” primary button that I’m not sure what is there for. No way to add a new site from here.
2. Second try, going deeper into the “My Sites” menu, clicking “Network Admin” takes us to the “Network Dasboard.” We can also click directly the “Sites” submenu of “Network Admin” to go to the sites section.
3. In the “Sites” section of the “Network Admin” we find a “Add New” item both on the sidebar, as well as a link next to the page title.
4. The “Add New Site” screen gives us simple options to create a new site (according to the option we selected during the install process, in this case for sub-domains).
5. The page refreshes and we get the same “Add New Site” screen with a notice that the site was added, providing links to its “Dashboard” and to the “Edit Site” screen on the network admin.

Adding a new site with an admin who is not a user

1. We go to “Add New Site” again, but this time we add an admin email that is not associated with any user yet.
2. The page refreshes and we get the exact same thing as before – a notice that the site was added, providing links to its “Dashboard” and to the “Edit Site” screen on the network admin.
3. I checked the email account used for this and I got no email. Not sure if it’s because I’m creating these sites locally. I assume the new user would get an email (can anyone confirm this?)

Install, enable, and then activate a theme for a single site on the network.

1. In the “Network Admin”, go to “Themes” > “Add New”
2. Search for a theme to install, hover the theme, and click “Install”
3. We’re taken to a screen that updates with the process of installation and when done gives us two links to follow: “Network Enable” and “Return to Theme Installer”. Since we want to only enable this on a single site, none of these options are good for us.
4. Click the “Sites” item on the sidebar, and in that page click the title of the site we want. We’re taken to a “Edit Site” screen.
5. Clicking the “Themes” tab gives us a list of installed theme (in a table that looks more like a plugins screen), where we can enable the theme.
6. After clicking the “enable” link on the desired theme, we get visual confirmation through a notice dialog at the top, and a selected state on the table row of the theme we just activated.

Note: I tried looking for another way to add an installed theme (not network activated) to a site and couldn’t find one. Even on the “Installed Themes” screen, we only get an option to “Network Enable”.

Install a theme and enable it for use on a network.

1. 2. 3. Repeat steps 1-3 from previous flow.
4. We click “Network Enable” link, the page refreshes and we’re taken to the “Installed Themes” screen, where we get a generic notice saying “Theme enabled.” (no mention to the theme name) and we see a table with all installed themes and the marked rows for the network activated themes. This screen also allows us to enable other themes for the entire network.

Install and then activate a plugin for use on a single site on the network.

1. Go to “Plugins” > “Add New”.
2. Search for a plugin and click “Install Now”
3. We’re taken to a screen that updates with the process of installation and when done gives us two links to follow: “Network Enable” and “Return to Plugin Installer”. Since we want to only enable this on a single site, none of these options are good for us.
4. The only way to enable a plugin on a single site that I found was to visit the admin for the specific site and go to “Plugins”
5. There, look for the plugin we just installed and click the “Activate” link on it.
6. The page refreshes and we see a notice with “Plugin Activated” (no mention of plugin name), and the table row for the plugin is now marked.

Install and then network activate a plugin.

1. 2. 3. Repeat steps 1-3 from previous flow.
4. We click “Network Enable” link, the page refreshes and we’re taken to the “Installed Plugins” screen, where we get a generic notice saying “Plugin Activated” (no mention to the plugin name) and we see a table with all installed themes and the marked rows for the network activated plugins. This screen also allows us to enable other plugins for the entire network.

Edit the path for an existing site on the network.

1. In the “Network admin” we go to “Sites” and click the site we want to change.
2. The option “Path” isn’t descriptive at all. Since this is a sub-domain installation, I’m not really sure what this does, but I’m filling it with a new name and clicking “Save Changes” (I’m leaving “Update siteurl and home as well.” checked as well, even though I’m not sure what that means)
3. The page refreshes and we get a notice of “Site info Updated”

Edit the domain for an existing site on the network.

1. Repeat step 1 from above
2. Edit the field “Domain” and change it to a new site address, and click “Save Changes”
3. Page refreshes and we get a notice “Site info updated” – domain seems to have been successfully changed.

#desktop, #flow, #multisite

Importing a backup, Macnchrome

WP 4.2-beta4-31998-src and WordPress Importer 0.6.1. A rough experience.

#chrome, #desktop, #import, #macos